Het rieten dak is een kroon op uw huis en we zullen uw dak met vakmanschap en toewijding maken. Een goed gelegd rieten dak ligt gemiddeld zo`n 35 jaar. Wij geven 10 jaar garantie op het onze werkzaamheden. De duur van hoe lang een rieten dak blijft liggen is afhankelijk van meerdere factoren waar wij niet altijd vat op hebben. Èèn van de belangrijkste factoren is de hellingshoek, hoe steiler de kap hoe langer een rieten dak mee gaat. Wat tegenwoordig ook erg van belang is, met het oog op alg- en mosvorming, is als een dak gauw op kan drogen, dus niet onder bomen en het liefst op een zo open mogelijke plek. Goed onderhoud aan uw rieten dak is belangrijk voor de levensduur hiervan. Wilt u meer weten over onderhoud klik dan hier.

Inzet Traditioneel

Het traditioneel rieten dak (figuur A) wordt ook wel 'open constructie' genoemd. Deze constructie wordt al eeuwen lang toegepast. De naam zegt het al, het riet is van binnenuit te zien, dit is de zogenaamde spreilaag. Het nadeel van dit systeem is dat er nagenoeg geen isolatie is. Om eronder te kunnen wonen, zal er een extra isolatielaag aangebracht moeten worden met een dampdichte laag. Deze laag is erg belangrijk voor het behoud van het rieten dak, condensatie in het rieten dak wordt dan voorkomen. Dit systeem wordt vooral nog toegepast op monumenten en bestaande bouw.

Inzet Schroefdak

Bij nieuwbouw wordt meestal gekozen voor het schroefdaksysteem (figuur B), ook wel 'gesloten constructie' genoemd. Bij deze constructie wordt begonnen met een spreilaag, dat is een dun laagje riet over de pannenlatten zodat de koppen van het dekriet niet door de panlatten naar binnen steken. Zo blijft de binnenkant netjes en strak. Vervolgens wordt er onderaan begonnen met het aanbrengen van de eerste laag en zo wordt naar boven gewerkt. Elke panlat krijgt een laag riet. Dit dak is brandgevaarlijker dan het gesloten dak. De brandverzekering zal dan ook duurder uitvallen.

inzet nokvorsten2

Het riet kan op verschillende manieren afgewerkt worden. Hiervoor kunnen nokvorsten gebruikt worden (zie foto hiernaast). Nokvorsten zijn verkrijgbaar als gebakken pannen, deze zijn in bijna alle kleuren beschikbaar. Naast de gebakken nokvorsten kan er ook gekozen worden voor koperen nokvorsten. Vroeger werd er bij het nokvorsten gebruik gemaakt van een rieten nok. Daarbij werd het riet over de nok gebogen vanaf allebei de kanten en daarna werd er een rolletje riet overheen gemaakt. Het nadeel van een rieten nok is dat het maar een beperkte tijd mee gaat, daarom wordt er tegenwoordig gekozen voor een pannen nok. Ook worden de nokvorsten wel gebruikt als afwerking onder dakramen of dakkapellen. Dan worden ze eerst doorgeslepen met een slijptol en vastgezet zodat ze niet kunnen gaan zakken.

Het rieten dak

gestapeld riet

Het rieten dak is een kroon op uw huis en we zullen uw dak met vakmanschap en toewijding maken. Een goed gelegd rieten dak ligt gemiddeld zo`n 35 jaar.

Wij geven 10 jaar garantie op het onze werkzaamheden. lees meer...

Verschillende soorten riet

wijvend riet

Het riet waar wij nu mee werken komt voor het merendeel uit het buitenland.

Elke rietdekker heeft zijn eigen voorkeur, de ene werkt graag met binnenlands riet en de andere met buitenlands riet. Elk bosje riet heeft zijn eigen plekje op het dak lees meer...

Offerte? Vraag?

uiteinde riet

Wilt u een offerte aanvragen of heeft u een vraag over het rietdekken? Wij beantwoorden hem graag.

Dan kunt u uw telefoonnummer en/of e-mail achterlaten. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op. lees meer...